Nota Ringkas PQS (Tingkatan 4)

Alhamdulillah, usaha selama beberapa tahun telah membuahkan hasil. Saya persembahkan kepada anda semua mengenai satu buku yang ditulis oleh saya iaitu “Nota PQS (Tingkatan 4)”. Bagi pengetahuan semua, buku yang terbaharu ini adalah merupakan cetakan kedua yang telah disemak, ditambah baik dan ditulis semula.

KELEBIHAN-KELEBIHAN:

1. Penulisan nota adalah dalam tulisan Jawi bukan lagi rumi.

2. Maklumat ditulis berpandukan skema jawapan SPM. Hal ini bermaksud semua β€œpoints” yang ditulis bernilai 2 markah dan sesuai digunakan bagi menjawab soalan yang memerlukan para pelajar untuk memberi penerangan.

3. Setiap maklumat dalam buku teks PQS tingkatan 4 yang kurang tepat atau tidak lengkap, telah diperbaiki atau ditambah dalam buku nota ini. Contohnya, maklumat mengenai terangkan sebab larangan bermegah dengan keturunan:

Nota Ringkas PQS

Buku Teks PQS

Keturunan tidak menjamin kelebihan di sisi Allah kerana hanya ketaqwaan yang menjadi ukuran.Kejadian manusia berasal daripada keturunan yang sama iaitu nabi Adam kerana baginda ialah manusia pertama di dunia.Bermegah dengan keturunan ialah sifat yang dibenci oleh Allah kerana sifat ini adalah salah satu daripada fahaman masyarakat jahiliah yang bertentangan dengan ajaran Islam.

(m/s 21)

Keturunan tidak menjamin kelebihan seseorang di sisi Allah.

Kejadian manusia daripada keturunan yang sama iaitu Adam.

Bermegah dengan keturunan adalah ciri-ciri yang dibenci oleh Allah.

(m/s 75-76)

4. Tulisan bahasa Arab yang sukar untuk ditulis dengan ejaan rumi telah diletakkan tanda baris bagi perkataan tersebut bagi memudahkan para pelajar untuk membaca dan menulis perkataan tersebut.

5. Maklumat dipersembahkan dalam dua “Columns” bagi setiap muka surat dengan menggunakan bentuk melintang.Β Tujuannya:

Maklumat mudah dibaca kerana para pelajar boleh mengulang kaji 4 muka surat tanpa perlu membuka muka surat yang seterusnya. Membantu para pelajar untuk membaca lebih banyak maklumat kerana para pelajar akan dapat membaca maklumat yang sebenarnya ditulis dalam 2 muka surat, hanya dalam satu muka surat sahaja.

6. Fakta-fakta dan huraian yang penting ditulis dalam bentuk jadual dan “Points” agar maklumat yang disampaikan walaupun padat tetapi tetap kemas, tersusun dan mudah dibaca.

7. Beberapa formula menggunakan kaedah akronim mengenai maklumat-maklumat yang berkaitan dengan subjek PQS disertakan agar para pelajar dapat mengingat maklumat tersebut dengan lebih mudah dan cepat.

8. Glosari juga disediakan bagi memudahkan para pelajar mengetahui maksud istilah-istilah yang tertentu.

9. Penulisan maklumat beserta contoh soalan SPM. Pada maklumat yang tertentu dinyatakan tahun maklumat tersebut keluar dalam SPM.

10. Buku ini telah disemak oleh Guru Cemerlang PQS iaitu:

Pn Fatimah binti Awang

Guru Cemerlang PQS,

SMA Persekutuan Labu (SMAPL).

Buku ini ditawarkan secara percuma. Hanya klik di sini untuk membaca buku Nota PQS ini secara digital. Semoga bermanfaat.

16 thoughts on “Nota Ringkas PQS (Tingkatan 4)

    1. Sesiapa yang berminat membeli buku ini, bolehlah menghubungi saya dengan menggunakan aplikasi WhatsApp.

    1. Saya minta maaf kerana buku nota PQS tingkatan 5 masih dalam proses. Bagi terbitan yang terbaru, akan terdapat nota versi jawi.

    1. Waalaikumussalam. Sila menghubungi saya di talian β€œ013-6988058β€œ atau WhatsApp menggunakan nombor yang sama. Cara pembayaran adalah hanya memasukkan duit ke dalam akaun Bank Islam yang bernombor: 1209-2020-190-172

    1. Maaf, cetakan pertama sudah habis. Sekarang sedang tunggu cetakan kedua dengan beberapa penambahbaikan lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *