Antena Dipole 2m

Pada 5 Mei 2017, saya telah mengisi masa lapang saya dengan membina antena dipole 2m. Antena ini dibina hanya menggunakan antena TV yang terpakai. Antena ini dipanggil ‘Bunny/ Rabbit Ears TV Antenna‘. Bahan-bahan lain yang turut digunakan ialah paip elektrik, getah, skru dan dawai.

Antena 2m dipole.

Perlu diingat bahawa antena ini ialah jenis half-wave dipole. Jadi, jika mahu dibuat pengiraan, ianya ialah seperti di bawah:

2/ 2/ 2

= 0.5 m

Proses keseluruhan bagi membina antena ini tidak lama. Hanya mengambil lebih kurang 15 minit. Panjang bagi sebelah bahagian pada mulanya ialah 50 cm. Namun setelah diuji, saya mendapati panjang 48 cm adalah lebih sesuai kerana ia memberikan hasil SWR yang paling rendah antara 1.2 sehingga 1.9 yang merangkumi frekuensi dari 138 MHz – 148 MHz.

Proses mengukur antena.

Bagi memudahkan proses, anda hanya perlu menarik antena tersebut pada kepanjangan tahap yang kedua sahaja. Ianya memang tepat 48 cm, maka tidak lagi perlu diukur.

Penyambungan fed point.

Antena 2m Dipole.

Selamat mencuba. Sila kongsikan hasil anda bersama saya. Terima kasih.

2 thoughts on “Antena Dipole 2m

  1. Menghargai perkongsian anda. Semoga ianya memberi manfaat buat saya dan rakan-rakan lain yang inginkan kelainan dan penjimatan wang. Salam perkenalan dari 9W2ZCT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *